Samen de buurttuin onderhouden

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 15:07

Buurttuin Pacha Mamma tegenover de Schouwburg in Ijmuiden floreert. Maar dat gaat niet vanzelf. Hoe onderhoud je zo'n prachtige moestuin samen met de buurt? 

Zondags samen tuinieren

Buurttuin Pacha Mamma bestaat al weer twee zomers. Het terrein is verdubbeld en ziet er prachtig uit met nieuwe bedden en bakken en weelderige gewassen. Iedere eerste zondag van de maand werken bewoners samen in de tuin. En natuurlijk wordt er tussendoor ook een hoop werk verzet. Maar niet iedereen heeft altijd tijd. Hoe zorg je er dan voor dat je het samen blijft doen?

Werksessie

Zondag 5 november organiseren we een werksessie in het Pieter Vermeulen Museum om met elkaar na te denken over de plannen voor de tuin en wat er nodig is om het eigenaarschap verder te verbreden. 

Plannen genoeg, zoals een vijver, een beschutte plek om te zitten en meer groente, bloemen en kruiden. Hoe gaan we dat realiseren?

Samen organiseren

Omdat niet iedereen evenveel verstand heeft van tuinieren, is er behoefte aan een duidelijk zaai- en oogstplan. En daarnaast ook aan het delen van kennis over het wat, hoe en wanneer voor succesvol onderhoud. Ook de communicatie vergt aandacht. Minder ruis in de appgroep en meer 'live' contact in de tuin zelf. 

Er worden cirkels gevormd met mensen die samen deelverantwoordelijkheden op gaan pakken. Op naar een florerend Pacha Mamma in 2024.