Historie Wortels enzo

Het was de herfst van 2020, Corona was in volle gang en buurtjes Mette en Jessica legden de eerste contacten met de gemeente Velsen via een online inspreekavond voor een buurttuin in IJmuiden. Snel daarna werden ze gekoppeld aan Buurtbewoner Wout die ongeveer de zelfde plannen had en die al een terrein had toegewezen gekregen. Dit was het begin van Pacha Mamma, de buurttuin tegenover de schouwburg in IJmuiden.

Deze tuin was een enorm succes. Binnen de kortste keren bestierden zo'n 16 gezinnen de tuin waaruit ze gezonde groentes teelden, maar ook vooral het heel gezellig hadden met elkaar. Sommige buurtjes noemen het ook wel een soort familie, want iedereen staat voor elkaar klaar, het is echte en gemeenschap.

Waarom gebeurd dit niet op meer plekken in Velsen? De gemeente had ons goed geholpen, al moesten we hier en daar wat doorvragen. Wat hield andere mensen tegen en zouden we andere mensen hierbij kunnen helpen? Jessica vond hierin een aantal medestanders: collega Ilja die op dat moment zelf het idee had voor een buurttuin in Driehuis: Waterloo. En Petra, bevlogen lid van de participatieraad. Samen deelden zij de visie dat Velsen groener kan én socialer!

We besloten onze krachten te bundelen in een stichting (officieel opgericht in 2022) en onze visie verder uit te diepen. Holacratie werd de basis, een visie die uitgaat van een breed gedragen structuur, zodat alle buurtbewoners een plek kunnen vinden in hun eigen buurtinitiatief. 

Terwijl we bezig waren met de voorbereidingen van onze stichting ontstond ook het idee voor een verbindend centrum in de buurt. Buurtcentrum de Spil stond al enige tijd leeg en dat leek ons een mooie plek voor onze verbindende plek. Begin 2022 dienden we bij de gemeente een voorstel in om dit pand te gaan beheren vanuit het uitdaagrecht. Helaas waren de plannen voor de sloop al te ver gevorderd en was het gebouw in een te slechte staat. De gemeente zag echter wel iets in een groen buurtproject op deze plek (tot er woningbouw zou komen), zou dat wat voor ons zijn om te begeleiden? 

14 november 2022 startte de sloop bij buurthuis de Spil. Toch konden we niet meteen starten met het buurtproject. Vanuit de gemeente moest een officiële toestemming komen, wat door wisselende beleidsmedewerkers wat lastig verliep. In de tussentijd sloot basisschool Waldorf aan zee zich aan bij ons buurtplan. En tot ons groot plezier kwam er in september 2023 een mailtje bij ons binnen van buurtbewoonster Melissa. Zij had zelf ook het idee om een buurttuin te starten op de plek van de Spil.  Wij namen direct weer contact op met de gemeente en ja hoor, we konden van start! Melissa ging samen met Jeroen van Welzijn Velsen aan de slag om een flyer te maken om buurtbewoners te werven en gezamenlijk met nog een aantal omwonende én de school Waldorf aan zee te starten met dit super leuke buurtproject. Wij organiseerden de eerste bijeenkomst met een hele groep diverse buurtbewoners waarbij we gingen dromen v=over de ideale tuin voor deze buurt. En natuurlijk concrete plannen maken.  En wat een enthousiasme! De buurtbewoners gingen meteen aan de slag met hun zelf gevormde cirkels en na een aantal maanden startte de eerste buurttuin mét schooltuin in IJmuiden. 

Sindsdien en in de tussentijd is en blijft het onze missie om Velsen met elkaar te vergroenen door nog veel meer buurtinitiatieven te ondersteunen waar verbinding centraal staat. Het hoeft uiteraard geen moestuin te zijn, misschien heeft jouw buurttuin wel behoefte aan een bloementuin of een prachtige boom met een bankje waar de buren elkaar kunnen ontmoeten. Wat je ook voor ogen hebt, wij denken graag met je mee!