WADI-workshop op Waterloo

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 16:16

Zondag 15 oktober stonden vrijwilligers en buurtbewoners zij aan zij met de schop in de hand voor het graven van een wadi. De WADI-workshop was georganiseerd door vrijwilligers van buurttuin Waterloo en bracht enthousiastelingen samen om te leren en praktijkervaring op te doen met duurzaam waterbeheer.

Wat is een WADI?
WADI staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie, een slimme oplossing voor waterbeheer die helpt om overtollig regenwater op te vangen en te vertragen. Hierdoor kan het geleidelijk de grond in sijpelen. Dit voorkomt niet alleen overstromingen, maar vult ook het grondwater en is goed het behoud van de kwaliteit van ons milieu.. 

De Kracht van Gemeenschap en Vrijwilligers
Deze workshop benadrukte niet alleen het belang van wadi's voor duurzaam waterbeheer, maar ook de onmisbare rol van gemeenschapssamenwerking en vrijwilligerswerk. Buurtbewoners bundelden hun krachten om de wadi te graven en te beplanten met bloemen en struiken die bijen en insecten aantrekken.

Milieubewuste bewoners deelden enthousiast hun expertise en ervaring met het selecteren en planten van insectvriendelijke vegetatie en benadrukten het positieve effect op de biodiversiteit in de buurt. Het enthousiasme en de betrokkenheid van de vrijwilligers waren hartverwarmend. Het bewustzijn van de noodzaak van duurzaamheid groeit.

De Toekomst Is Groen
De aangelegde wadi is nu niet alleen een prachtige blikvanger maar ook een praktisch voorbeeld van hoe gemeenschappen de toekomst samen vormgeven. Deze oase van biodiversiteit is niet alleen goed voor lokale bijen en insecten, maar ook een bron van trots voor de betrokken buurtbewoners.

Dit mooie initiatief is mede mogelijk gemaakt door Betrekken bij Groenfonds van de Provincie Noord-Holland en is een voorbeeld van wat mogelijk is wanneer buurtbewoners samenkomen en zich inzetten voor een groenere en duurzamere toekomst. We hopen dat ons initiatief ook anderen inspireert tot milieubewuste acties voor gezonde, veerkrachtige buurten.

Jouw groene buurtactie?
Hulp nodig bij het organiseren van jouw groene buurtactie, neem contact op met Wortels enzo. We denken graag met je mee.