(drink)Waterbesparend tuinieren

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 17:05

We hebben sinds kort een nieuwe aanwinst in de buurttuin Waterloo, een ouderwetse handpomp met een zwengel waarmee we grondwater omhoog kunnen pompen en zo onze groente- en inheemse vlinder- en bijenplanten op een duurzame manier van water kunnen voorzien. 

We vingen al regenwater van het dak van het Pieter Vermeulen museum op in grote vaten, maar dat bleek voor al die jonge aanplant niet voldoende wanneer het langere tijd niet regent, zoals de afgelopen weken. 

Het gebruik van grondwater en het opslaan van regenwater biedt niet alleen voordelen op het gebied van waterbesparing, maar ook op het gebied van plantengroei. Grondwater is meestal koeler en vrij van chemicaliën, waardoor planten beter gedijen. Regenwater is zacht en bevat voedingsstoffen die de gezondheid van de plant kunnen bevorderen. 

Om zo bewust mogelijk met de hoeveelheid water om te gaan doen we daarnaast aan mulchen. Mulch is een laag organisch materiaal, zoals blad, gemaaid gras en plantenresten waarmee je de kale stukken bodem tussen de plantjes bedekt. Ook halen we niet al het onkruid weg. Een mulchlaag en onkruid zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt en geeft voeding terug aan de bodem. 

Door tuinieren met grondwater en het opslaan van regenwater te omarmen kunnen tuinliefhebbers hun bijdrage leveren aan een duurzame en waterbesparende levensstijl. 

Dit bericht is ook verschenen in de Jutter | Hofgeest van 14 juni 2023.