Stichting Wortels enzo feestlijk van start

Gepubliceerd op 6 november 2022 om 15:10

Een soepje van aardpeer, pesto van palmkool en natuurlijk worteltjes. Dat werd geserveerd op onze feestelijk startborrel afgelopen zaterdag in het Pieter Vermeulen Museum. 

Zo’n 50 enthousiastelingen kwamen proosten op de start van dit kersverse initiatief.

Wortels enzo staat voor verbinding. “We willen samen met buurtbewoners groene projecten in de gemeente Velsen realiseren, en zo inwoners verbinden met elkaar en met de natuur,” vertelt Jessica van Doorn, initiatiefneemster van de stichting. “Moestuinen, bloementuinen, fruittuinen, voedselbossen, tiny forests, alles is mogelijk, als het maar groen is en samen met buurtbewoners wordt gerealiseerd. 

Jessica, die nu een jaar of vijf in IJmuiden woont, startte in het voorjaar van  2021 samen met buurvrouw Mette Stam en Ijmuidenaar Wout Jongejans een moestuin tegenover de schouwburg. De gemeente had ze met elkaar in contact gebracht. Die heeft ze vervolgens ook geholpen aan een stuk grond en een subsidiepotje voor fruitbomen en -struiken, de heg, werkmateriaal, zaden en aarde en zelfs een waterpomp. Zo werd in enkele maanden met 16 gezinnen een bloeiende tuin uit de grond gestampt. 

Aangestoken door het succes starten Ilja Hoftijzer en Irene Verweij dit voorjaar een buurtmoestuin op een voormalig voetbalveld van Waterloo in Driehuis. Op het terrein is woningbouw gepland, maar voordat dit zover is, kan de buurt er naar hartenlust tuinieren. Ook hier gaat het niet primair om de opbrengst, maar om de verbinding. “Samen met de buurt, daar gaat het om,” aldus Ilja. Vorige week vierde buurttuin Waterloo hun eerste oogstfeest samen.  

Zo is het idee geboren om een stichting op te richten die Velsenaren helpt bij het realiseren van nog meer groene en sociale buurtinitiatieven. Petra de Boer, samen met Jessica en Ilja bestuurslid van het eerst uur: “We hebben nog veel meer ideeën voor groene buurtprojecten. Maar we willen vooral andere Velsenaren die ook samen hun eigen buurt willen vergroenen met raad en daad bijstaan.” Jessica: “ Wij weten inmiddels goed de weg binnen de gemeente en hebben ook praktische groene tips en hoe je de buurt meekrijgt.” 

Droom jij ook van meer groen en gezelligheid in jouw buurt? Neem contact met ons op en we denken met je mee. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.