Donderdagmiddag 15 februari was al weer de tweede werksessie bij Buitengewoon Velserbroek.
Behalve Herman en Winonah van Stichting Buitengewoon zelf, schoven ook enkele vrijwilligers en buurtbewoners, de architect van het pand, de wijkverbinder en een communicatieadviseur van de gemeente, een sociaal werker van Welzijn Velsen en de tuinontwerpster aan.
Samen ontwerpen
Marion, de tuinspecialist, had een eerste grove schets gemaakt op basis van de dromen en wensen uit de vorige werksessie. We nemen eerst snel een kijkje op het terrein. Daarna visualiseert iedereen ieder voor zich hoe de tuin er straks uit zou kunnen zien.
"Stel je voor het is 2025. Buurttuin Velserbroek floreert. Visualiseer wat je ziet. Wie lopen er rond? Wat bloeit en groeit er? Welke activiteiten gebeuren? Hoe voelt dat voor jou?"
Vervolgens wordt er uitgewisseld, geknipt en geplakt. Wat vind je top? Wat zou je nog toe willen voegen. Wat zouden jullie aanpassen?
Wat willen we allemaal?
Aan het einde van de middag maken we een lijst met wat iedereen wil voor de tuin. Zitplekken en rust, in het bijzonder voor de cliënten van Buitengewoon. Maar ook ontmoeting en gezelligheid, betere toegankelijkheid voor buurtbewoners en veiligheid. En meer ruimte voor de moestuin en eetbare dingen dichtbij de keuken.
Conclusie aan het einde van de dag. De tuin is in eerste instantie van en voor cliënten van Buitengewoon Velserbroek. De tuin nodigt buurtbewoners uit om mee te denken over en mee te werken in de tuin. En om samen te komen genieten van activiteiten.
Stichting Buitengewoon helpt mensen met een beperking of psychische problemen de basisvoorwaarden voor een fijn leven weer op orde te krijgen.
Wortels enzo begeleid dit soort werksessies waarin we uiteenlopende ideeën delen en belangen samen onderzoeken om te komen tot breed gedragen groene en sociale tuinplannen.